* het authentiek testament, opgesteld door een notaris.
* het besloten testament, opgesteld door de erflater of door een derde en neergelegd voor een notaris.
Ja, dit register bestaat in Nederland: het Centraal Testamentenregister (CTR). Dit wordt beheerd door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Nederlandse beroepsorganisatie voor het notariaat. Testamenten worden geregistreerd en elektronisch opgezocht.
Volgens de Nederlandse wet vereisen alle testamenten, om geldig te zijn, de tussenkomst van een notaris. Inschrijving in het register is verplicht. Op deze manier is de erflater er zeker van dat zijn laatste wil teruggevonden wordt en nageleefd wordt bij zijn overlijden.
Het is de notaris die de testamenten registreert. Niet de inhoud van het testament wordt ingeschreven in het register, maar wel de informatie waarmee het teruggevonden kan worden.
De notaris dient de authentieke en besloten testamenten te bewaren.
Nee, het bestaan van het testament en de inhoud ervan blijven tijdens het hele leven van de erflater geheim.
De registratie van een testament kost € 5,50.
Na het overlijden van de erflater kan eenieder zelf of via een notaris het testamentenregister raadplegen. Deze raadpleging is niet verplicht maar ze is toch aangeraden, want dit garandeert dat de laatste wil van de erflater wordt nageleefd. Meer informatie is te vinden op www.centraaltestamentenregister.nl.
Eenieder die het testamentenregister wil raadplegen, moet een overlijdensakte of een ander document overleggen waaruit het overlijden van de erflater blijkt. Hierdoor wordt gegarandeerd dat het testament tijdens het hele leven van de erflater geheim blijft.
Een opzoeking in het register is gratis.
******